متن جلسه اول آقای داورزنی

ی, 11/14/1397 - 09:27
متن جلسه اول آقای داورزنی

بسمه تعالی

متن جلسه اول آقای داورزنی

در باب وظایف امام نکاتی را ارائه می کنیم .

وظیفه اول :ارائه یک اصول انقلابی و ایجاد انقلاب بر مبنای آن اصول

وظیفه دوم ساختن و بنیانگذاری یک اجتماع نو

بحث کردیم اگر اصولی توسط پیامبر ارائه بشود و جامعه ای بر مبنای آن اصول پایه گذاری نشود رسالت آن پیامبر و امام ناقص است .مثلا حضرت موسی بیاید در جامعه ی فرعونی یک اصولی را هم ارائه دهد احیانا تحولاتی هم در جامعه  اتفاق بیفتد و شورشهایی هم ایجاد شود و در آن شورش هم فرعون سرنگون شود اگر  خود در رأس آن قرار نگیرد و برنامه پیشرفت و تکامل در اختیار این اجتماع قرار ندهیم موسی رسالت خود را انجام نداده .پس لازم و ملزوم هم هستند . اگر اصولی ارائه شد باید اجتماع و جامعه نویی هم بر مبنای آن تشکیل شود . البته همه انبیاء چنین اجتماع کوچکی را تشکیل دادند

در جلسه دوم می خواهیم این نکته را ارائه دهیم که اگر بخواهیم  در وظیفه ی امام بعد از پیامبر (ص) نکاتی را بیان کنیم می توانیم بگوییم دو وظیفه مهم  امام در جامعه ی دینی 1- تبیین دینی است که مامور است از طریق الهی به مردم ابلاغ کند و تبیین و روشن کند . 2-تطبیق دین با نیازهای جامعه است .

پس عاملی که ایجاب می کند امامت پس از پیامبر ،  عبارت از احتیاج جامعه به تفسیر و تشریح و تببین و تبلیغ مکتب . این رسالت مهم امام است . چنانچه ما امروز ما ائمه را بعد از پیامبر نداشتیم ما اسلام را به صورت امروزی نداشتیم.  اگر ما ائمه را بعد از پیامبر در سطح جوامع تا به امروز نداشتیم اسلام هم  به معنای امروزیش در دستمان نبود . اسلام امروز حاصل تلاشها و سختی های ائمه در دوران زندگی خودشان بوده . بعد از پیامبر و بعد از امیرالمومنین  ، تا به امروز که در دوران غیبت قرار گرفتیم ، در فراز و فرودها ی دوران زندگی ائمه و اجتماعات آن روز چه سختی هایی را برای تبیین دین همه ائمه می کشیدند . بعد از امیرالمومنین ، امام حسن مجتبی .بعد از امام مجتبی ، امام حسین (ع) و در دوران حضرت سجاد (ع) و در دروان امام باقر و امام صادق (ع)  که دورانی است که علیرغم مضیقه هایی که در حوزه سیاسی در دوران امامتشان این بزرگواران داشتند تا زمان امام حسن عسگری ،همه ائمه درگیر بودند با طاغوت های زمان خودشان و رسالت تبلیغ دین یکی از وظایفی بود که ائمه بر دوش داشتند و با همه سختی ها سعی می کردند به مردم معرفی کنند .

سیدالشهدا (ع) که در مسیر کربلا به شهادت  می رسد در بیانات خودشان فرمودند که برای احیاء دین و احیاء امر به معروف و نهی از منکر طاغوت زمان خودش رنج سفر را و اسارت خاندان و اهل بیت را بر خودش هموار می کند تا تبیین کند دین را . بسیاری از موضوعات دین در دوره سیدالشهدا تحریف شده و حضرت قیام می کند برای تبیین دین و حاکمیت دینی و به شهادت می رسد .

پس ثابت می شود  در وظیفه اول که تبیین دین است وقتی جامعه اسلامی منذر خود را از دست می دهد وقتی  پدید آورنده ی انقلاب خودش را از دست می دهد احتیاج دارد به سلسله محکمی . وقتی پیامبر در قید حیات نیست قطعا این رسالت عقیم نیست این رسالت در دست ائمه دین قرار می گیرد و امروز در دوره غیبت  در دست  ولایت فقیه قرار می گیرد این سلسله هیچ گاه از منظر دین جایی بریده نیست . هر زمانی که پرچم از دست سرداری می افتد سردار دیگری این پرچم را به دوش می کشد . پس این احتیاج دارد به یک سلسله محکمی که تا یک زمانی ادامه پیدا کند و مکتبی که توسط منذر و پدید آورنده آن انقلاب تکمیل شده تفسیر شودو به همه مردم تفهیم شود پس وجود امام که تفهیم کننده است در جامعه ضروری است . قطعا کسی که همراه با عقلانیت متصل به منبع وحی است او می تواند جامعه را هدایت کند خیلی از دانشمندان و عقلا را داشتیم اما آن ایصال الی المطلوب اتفاق نیفتاده . تبیین دین وظیفه  ی ائمه دین (ع) است .

پس وظیفه اول امام تبیین دین است

 وظیفه دوم : رهبری سیاسی جامعه یا تطبیق دین با نیازهای جامعه است . هیچ جامعه ای نمی تواند بدون رهبری  مسیر خود را ادامه دهد آن هم رهبرانی که افکارشان متأثر از آموزه های دینی است . پرورش یافته مکتب پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) هستند . در فقه شیعه هم این است هر رهبریی در جامعه مطلوب جامعه ی شیعه نیست اگر ولایت فقیه هم در جامعه دینی مطرح می شود آن برجستگی ها و فضائل و ویژگی هایی دارد که در واقع از منظر فقهای دینی میگویند آلترناتی معصوم است کسی که شرایط رهبری جامعه دینی را دارد .

امیرالمومنین (ع) می فرماید لابدّ للناس من امیر . هر جامعه ای  احتیاج دارد به رهبر هیچ جامعه ای نمی تواند بدون رهبر به حیات خود ادامه دهد  .

آیا ممکن است روزی جوامع بدون رهبر اداره شوند ؟ امیرالمومنین می فرمایند : خیر هیچ جامعه ای بدون رهبر نمی تواند اداره شود . ما معتقدیم بعد از اینکه پیامبر از دنیا رفت در رأس جامعه اسلامی لازم است یک نفر باشد که آن مسیر و تلاشی که پیامبر برای پیشبرد جامعه و تعالی و تکامل که منظور اوست ادامه دهد .

بحث ما از نظر عقلانی هم اثبات شده است . سوال : آیا عقل می تواند به تنهایی انسان و جامعه را رهبری کند ؟ عقل به تنهایی نمی تواند به انسان راه و روش بدهد و برای بشر قانون تهیه کند چرا؟ چون در طول زندگی بشر انسانهایی بودند عقل داشتند ولی به دلیل خودخواهی و هوا پرستی دچار گمراهی شدند . پس الزاما اگر کسی صرفا اهل عقل و  تعقل بود نمی تواند رهبر باشد .

بسیاری از بزرگان دین ما و فقهای دین و همه ائمه که در دامن پیامبر و امیرالمومنین و فاطمه زهرا پرورش یافتند اینها چون مرتبط با دین و سیره و اخلاق اهلی هستند اینها می توانند حافظ و پاسدار جامعه ی دینی باشند .و می توانند مصداق واقعی امام و پیشوای واقعی انسانها باشند .

رهبران دینی با رهبران غیر دینی متفاوتند رهبران دین بشریت را به سمت دین هدایت می کنند اما رهبران غیر دینی بشریت را به سمت گمراهی سوق می دهند

پس لزوم وجود چنین نهادی مثل امامت و رهبری در جامعه ضروری است . امروز شیعه و سنی هم هر دو لزوم وجود امام به این معنا را ثابت می کنند  خیلی از فقهای اهل سنت هم مثل شیعه لزوم وجودامام را ضروری می دانند منتها در مصداق با هم اختلاف دارند .قرآن کریم بر لزوم اطاعت از امام تاکید دارد .

هر گاه در طول تاریخ اسلام جامعه اسلامی عدول کرد از فرمان امام و رهبر خودش، مشکلاتی پیش آمد . ببینید دوره حاکمیت حضرت امیرالمومنین . شرایط نامساعد زمان امیرالمومنین دلیلش این است که بعضی ها بر نمی تابند وجود رهبری دینی را در جامعه  و اطاعت نمی کنند. اطاعت نکردن جامعه از امام و پیشوای  خودش اعوجاجات و کجی هایی را در جامعه حکمفرما می کند . و جاهایی که اطاعت از امام معصوم و پیشوا و رهبر جامعه اسلامی اتفاق افتاده آثار و برکاتشان را می بینید . در دوره انقلاب اسلامی یک انسان فرهیخته بزرگی مثل امام خمینی در انقلاب اسلامی ظهور پیدا می کنند و انقلاب اسلامی به پیروزی می رسد . اطاعت بی چون و چرای مردم از ولایت ولی فقیه در جامعه اسلامی اثار و برکاتش را می بینید اداره هشت سال دوران دفاع مقدس در واقع آن عامل اصلیش پیروی و اطاعت مردم از ولی فقیه است . پیروزی انقلاب اطاعت  امام و رهبری جامعه است . عبور از سختی های انقلاب چه در دوران تحریم ، جنگ تحمیلی چه در فراز و فرودهای انقلاب اسلامی با نظام مستکبر جهانی  مواجه بوده می بینید آثار و برکات اطاعت از امام چه برکاتی برای انقلاب اسلامی فراهم کرده و امروز در آستانه چهلمین سال انقلاب اسلامی هستیم و خداوند عظمتی را برای مردم ایران خلق کرده اگر بخواهیم مهم بودن اطاعت از امام جامعه را عرض کنیم ارجاع می دهیم به قرآن کریم

در سوره نساء آیه 59 خداوند فرمود یا ایها الذین امنوا اطیعو الله  و اطیعو الرسول و اولوا الامر منکم ای کسانی که ایمان آوردید اطاعت کنید از خدا و رسولش و صاحب اولوا الامر . اطاعت کنید و در مقابل فرمان امام چون و چرا نکنید .