ويژگي‌هاي يك نماينده مجلس از منظر قرآن و اهل بيت(ع)

Submitted by مدیر فنی on

رييس دانشگاه علوم و معارف قرآن كريم در آستانه انتخابات مجلس نهم با اشاره به آيات قرآن و سخنان اهل بيت‌(ع) « تعبد به ارزش‌هاي اسلامي، امانتداري، علم و آگاهي، پرهيز

از تجمل‌گرايي، استقلال‌خواهي و بيگانه‌ستيزي، صداقت در گفتار و رفتار، لياقت و شايستگي به همراه شجاعت و شهامت » را از ويژگي‌هاي اصلي يك نماينده برشمرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بسیج طلاب ، حجت‌الاسلام و المسلمين محمدعلي راغبي در گفت‌و‌گويي كه پايگاه خبري دانشگاه فرهنگ منتشر كرده، به بيان ويژگي‌هاي يک نماينده از منظر قرآن و اهل بيت(ع) پرداخت.

وي اظهار كرد: به مصداق آيات شريفه «الذين آمنوا و لم يلبسوا ايمانهم بظلم اولئك لهم الامن و هم مهتدون / انعام آيه 82 » و « الذين امنوا و كانوا يتقون / يونس 63 » و آيات مشابه؛ بنياد،

ركن و پايه جمهوري اسلامي ايران بر اساس دين مبين اسلام و حفاظت از ارزش‌هاي حياتي آن شكل گرفته است و اكثريت ملت ايران و رأي‌دهندگان به نمايندگان مجلس، مسلمان هستند.

وي تاکيد کرد: طبق اصل 67 قانون اساسي كشور، نمايندگان مجلس بايد در نخستين جلسه آن سوگندنامه‏‌اي را امضا كنند كه در بخشي از آن اين چنين مطرح شده که «من در برابر قرآن مجيد، به خداي قادر متعال سوگند ياد مي‏‌كنم و با تكيه بر شرف انساني خويش تعهد مي‏‌نمايم كه پاسدار حريم اسلام و نگاهبان دستاوردهاي انقلاب اسلامي ملت ايران و مباني جمهوري اسلامي باشم ... » از اين رو اين وظيفه مهمي بر دوش نمايندگان مجلس است.

راغبي با بيان اينکه اهتمام جدي به اسلام و ارزش‌هاي الهي و معنوي آن به عنوان مهم‏ترين وظيفه نمايندگان ملت است، تأكيد كرد: نمايندگان تحت هيچ شرايطي نمي‏‌توانند از اين وظيفه مهم تخطي کنند و اين ويژگي نه تنها براي نمايندگان مجلس، بلكه براي تك تك مسئولان در حكومت اسلامي ضروري و لازم است چنان كه اميرمؤمنان حضرت علي(ع) در نامه‏‌اي به يكي از كارگزارانش مي‏‌فرمايند « فانت محقوق ان تخالف علي نفسك و ان تنافخ عن دينك و لو لم يكن لك الا ساعة من الدهر و لا تسخط الله برضي احد من خلقه، فان في الله خلفا من غيره و ليس من الله خلف في غيره»؛ بر تو شايسته است كه با هواهاي نفساني مخالفت كرده و از دين خود دفاع كني، هرچند براي تو ساعتي از زندگي نمانده باشد؛ خدا را به خاطر رضايت احدي از مردم خشمگين مساز، زيرا خداوند جايگزين همه چيز مي‏شود اما هيچ چيزي جانشين خداوند نمي‌تواند باشد».

رئيس دانشگاه علوم و معارف قرآن کريم در تشريح ويژگي امانتداري به عنوان دومين خصوصيت مهم براي نمايندگان مردم، تصريح كرد: امروز، اداره جامعه اسلامى، امانتى است كه از سوى مردم به مسئولان سپرده مى‌شود، لذا وظيفه مردم است اين امانت را به كسانى كه اهليت و صلاحيت دارند بسپارند و نمايندگان نيز در اين زمينه و به مصداق آيات شريفه 8 از سوره مباركه مؤمنون و 32 از سوره مباركه معارج كه مي‌فرمايد « والذين هم لاماناتهم و عهدهم راعون » موظف به رعايت اين امانت و عهد الهي هستند كه در ترجمه آيات مذكور، به خوبي اين مفهوم روشن است و قرآن كريم مي‌فرمايد « و كساني كه امانت‌ها و پيمان خود را رعايت مي‌كنند».

وي در توضيح بيشتر جهت اين ويژگي ادامه داد: از منظر مولاي متقيان حضرت علي(ع) تمام مسؤوليت‌هاي اجتماعي و پست‌هاي مختلف حكومتي كه از جمله آنها نمايندگي مجلس شوراي اسلامي است در رديف امانت‌هاي سنگين به شمار مي‏‌آيد؛ آن حضرت در نامه خود به يكي از كارگزارانش به نام اشعث‏ بن قيس در آذربايجان مي‏‌نويسد « و ان عملك ليس لك بطعمة و لكنه في عنقك امانة ؛ همانا اين مسؤوليت و پست تو، برايت طعمه نيست [ كه از آن به نفع خود و اطرافيانت‏ بهره‏گيري ]، بلكه امانتي بر عهده توست».

راغبي تاکيد کرد: اگر نمايندگان مجلس در سِمَت نمايندگي، از امانت مردم به نحو شايسته پاسداري كنند و اختياراتي را كه ملت ‏به آنان سپرده‏‌اند، در راه اعتلاي دين و آباداني كشور به كار گيرند، بدون ترديد رضايت‏ خدا و خلق را بدست آورده و اعتماد عموم را براي خود كسب خواهند کرد.

وي ادامه داد: همچنان كه آنان نبايد آن جمله از سوگندنامه خود را از ياد برند كه مي‏‌گويد: «من در برابر قرآن مجيد به خداي قادر متعال سوگند ياد مي‏‌كنم كه ... وديعه‏‌اي را كه ملت‏ به من سپرده به عنوان اميني عادل پاسداري كنم».

وي با برشمردن علم و آگاهي به عنوان ويژگي سوم و مهم يك نماينده مجلس، با محور قرار دادن آيه شريفه 55 از سوره مباركه يوسف كه مي‌فرمايد « قال اجعلني علي خزائن الارض اني حفيظٌ عليم »، اظهار داشت: همانطور كه از ترجمه آيه و داستان يوسف پيامبر (ع) برمي‌آيد، ويژگي علم و آگاهي در اين پيامبر خداوند باعث شد كه ريشه نابساماني آن عصر را شناسايي كرده و در پي چاره‌جويي برآيد البته براساس بخش انتهايي متن آيه مي‌توان به صراحت اظهار داشت كه مفهوم آيه شريفه تلفيق ويژگي علم و آگاهي با امانتداري است.

رئيس دانشگاه علوم و معارف قرآن درباره علم و آگاهي اين نكته را يادآور شد كه در اين دوره حداقل مدرك تحصيلي براي نمايندگان كارشناسي ارشد و معادل حوزوي آن لحاظ گرديده كه با توجه به اين موضوع، ويژگي علم و آگاهي براي نمايندگان از اهميت ويژه‌اي برخوردار خواهد بود.

وي در ادامه با مطرح كردن پرهيز از تجمل‏‌گرايي به عنوان خصوصيتي قابل تأمل براي نمايندگان مجلس گفت: يكي از ويژگي‌هاي لازم براي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي پرهيز از تجمل‌گرائي است؛ چرا كه نمايندگان اشراف‏‌گرا نمي‏‌توانند دغدغه خاطر محرومان و مستمندان جامعه را داشته باشند و درد آنان را بفهمند.

راغبي در اين مورد با اشاره به جمله‌اي از معمار كبير انقلاب اسلامي - حضرت امام خميني رحمت الله عليه – افزود: امام راحل (ره) مي‏‌فرمايند « آن روزي كه - خداي نخواسته - مجلسيان خوي كاخ‏ نشيني پيدا كنند و از اين خوي ارزنده كوخ‌‏نشيني بيرون بروند، آن روز است كه ما براي اين كشور بايد فاتحه بخوانيم؛ ما در طول مشروطيت از اين كاخ‏‌نشينها خيلي صدمه خورديم؛ مجلس‌هاي ما مملو از كاخ‏‌نشين بود و در بينشان معدودي بودند كه از آن كوخ‏‌نشينها بودند و همين معدودي كه از كوخ‏‌نشينها بودند، از خيلي انحرافات جلوگيري مي‌كردند.».

وي اظهار کرد: در اين باره مصاديق زيادي در آيات قرآن وجود دارد كه از جمله آنان مي‌توان به عبارت « انهم كانوا قبل ذلك مترفين / سوره مباركه واقعه آيه شريفه 45 » و يا « قالوا طائركم معكم ائن ذكرتم بل انتم قوم مسرفون / سوره مباركه يس آيه شريفه 19 » اشاره کرد.

رياست دانشگاه علوم و معارف قرآن کريم در خصوص استقلال‏خواهي و بيگانه ستيزي به عنوان يکي ديگر از ويژگي هاي مهم نمايندگان مجلس گفت: از مهم‏ترين دغدغه‏هاي نماينده مجلس، بايد حفظ استقلال و تماميت ارضي کشور باشد ؛ او بايد در گفته‏ ها، نوشته ‏ها و اظهار نظرهايش، استقلال کشور و تأمين مصالح و حقوق مردم را مد نظر داشته باشد و هيچ گاه انديشه دوستي با دشمنان و پيوستگي با بيگانگان را در سر نپروراند.

وي در اين زمينه افزود: خداوند متعال در سوره نساء با صراحت تمام دوستي و تمايل به بيگانگان را از خصلت‌هاي منافقان دانسته و به اهل ايمان سفارش مي‏کند که مبادا در تصميم گيري‌هاي خود دشمنان اسلام و بيگانگان را بر مؤمنان ترجيح دهند و اين نداي آسماني را به مسلمانان ابلاغ مي‏کند که « يا ايها الذين آمنوا لا تتخذوا الکافرين اولياء من دون المؤمنين ‏» ؛ « اي اهل ايمان ! کافران را به جاي مؤمنان دوست [و تکيه گاه] خود قرار ندهيد .».

راغبي با ذکر جمله‌اي از شهيد مدرس (ره)، ايشان را نمونه بارز يک نماينده بيگانه‏ستيز و استقلال طلب برشمرده و خاطر نشان ساخت: اين شهيد والامقام مي‏گويد « اختلاف من با رضاخان بر سر کلاه و عمامه و اين قبيل مسائل جزئي - مثل نظام اجباري - نيست ؛ من در حقيقت‏ با سياست انگلستان - که رضاخان را عامل اجراي مقاصد استعماري خود در ايران قرار داده - مخالفم ؛ من با سياست‌هائي که آزادي و استقلال ملت ايران و جهان اسلام را تهديد مي‏کند مبارزه مي‏کنم ؛ راه و هدف خود را مي‏شناسم، در اين مبارزه هم پشت‏سر خود را نگاه نمي‏کنم؛ شما يا کسان ديگر همراهي مي‏کنيد يا نه ! لازمه مبارزه در اين راه، از خود گذشتگي و فداکاري است .»

وي با ذکر اين موضوع که بهترين معيار شناخت مردان الهي و حق باوران راستين، صداقت و راستگويي آنان در گفتار و رفتار آنهاست، اين ويژگي را نيز در زمره خصوصيات بارز نماينده مجلس از منظر قرآن کريم و روايات اهل بيت(ع) برشمرد و گفت: طبق فرموده امام صادق عليه السلام بايد صداقت و امانتداري افراد را سنجيده و آنگاه به آنان اعتماد نمود؛ آن حضرت ضمن حديثي مي‏فرمايد « لا تغتروا بصلاتهم ولا بصيامهم، فان الرجل ربما لهج‏بالصلاة والصوم حتي لو ترکه استوحش ولکن اختبروهم عند صدق الحديث واداء الامانة - به نماز و روزه افراد فريفته نشويد؛ چرا که شخص گاهي به نماز و روزه عادت کرده که اگر آن را رها کند احساس وحشت مي‏کند؛ اما [براي شناخت افراد]، آنان را با ميزان راستگويي و امانتداري بيازماييد ».

رياست دانشگاه علوم و معارف قرآن كريم در تشريح ملاک راستگويي و صداقت نماينده مجلس تصريح کرد: با توجه به اين حقيقت، يکي از ملاکهاي گزينش نمايندگان، ميزان راستگويي آنان در زندگي‏شان مي‏باشد. آيا افرادي که در گذشته دهها وعده توخالي و غيرقابل عمل به مردم داده و بعدا آنها را به بوته فراموشي سپرده‏اند، لياقت نمايندگي دارند؟ آيا کساني که با انواع دسيسه‏ها و شعارهاي فريبنده و تبليغات پر زرق و برق اذهان مردم را مشوش کرده و براي رسيدن به مقاصد نفساني خود، آراي مردم را به سوي خود جلب مي‏کنند، شايستگي وکالت دارند؟! نماينده حقيقي مردم اگر وعده‏اي بدهد با تمام وجود به دنبال تحقق آن تلاش مي‏کند و حيثيت ‏خود را در گرو آن وعده مي‏بيند؛ همان گونه که قرآن کريم نيز بارها و بارها در آيات شريفه خود کلمه « صادقين » را به جهت تأکيد بر اين خصلت پسنديده آورده است.

وي در ادامه لياقت و شايستگي را نيز بر اساس حديثي از پيامبر اکرم(ص) که فرمودند « من استعمل عاملا من المسلمين و هو يعلم ان فيهم اولي بذلک منه و اعلم بکتاب الله و سنة نبيه فقد خان الله و رسوله و جميع المسلمين - هر کس از مسلمانان کارگزاري را [بر مسؤوليتي] بگمارد، در حالي که مي‏داند در ميان مسلمانان، از او شايسته‏تر و داناتر به کتاب خدا و سنت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم وجود دارد، بي‏ترديد به خدا، پيامبر او و جميع مسلمانان خيانت کرده است »، از خصوصيات بارز و برجسته نماينده مجلس عنوان کرد.

وي در ادامه تأکيد کرد: با توجه به اين گفتار نبوي، تک‏تک مسلمانان در انتخابات وکلاي مجلس مسؤوليت ‏سنگيني به عهده دارند و انتخاب شوندگان نيز وظيفه خطيري را تعهد مي‏کنند؛ هر کسي که حقيقتاً شايستگي ايفاي نقش در سمت نمايندگي مردم را دارد بايد قدم در ميدان بگذارد و خود را نامزد چنين مقام حساسي نمايد وگرنه - خداي نکرده - اگر به قصد مطامع دنيوي و رسيدن به هواهاي نفساني به اين حيطه وارد شود، سعادت دنيا و آخرت خود را از دست ‏خواهد داد.

راغبي در تبيين خصلت لياقت و شايستگي به داستان انتخاب طالوت اشاره کرده و اظهار داشت: اين خصيصه به خوبي در آيه شريفه 247 از سوره مبارکه بقره تشريح شده و خداوند در اين آيه با اشاره به لياقت و شايستگي طالوت _ در زمينه علمي و هم در امور جسمي به جهت فرماندهي سپاه _ اين خصوصيت را از ويژگي هاي مهم جهت فرماندهي و نمايندگي مردم برشمرده است. « .... قال ان الله اصطفه عليکم و زاده بسطة في العلم و الجسم .... ».

وي با ذکر شجاعت و شهامت به عنوان آخرين ويژگي مهم نماينده مجلس خاطر نشان كرد: مردان خدا در سايه ايمان قوي و يقين به حقانيت اهداف خود، هرگز از قدرتي جز قدرت خداوند متعال، هراسي به دل راه نمي‏دهند و جز در برابر خداوند متعال سر تسليم فرود نمي‏آورند؛ همچنانکه امام علي(ع) فرمودند « عظم الخالق في انفسهم وصغر ما دونه في اعينهم - خدا در وجود آنان بزرگ و غيرخدا در منظر آنان کوچک است ».

رييس دانشگاه علوم و معارف قرآن در توضيح پيرامون شجاعت و شهامت يک نماينده مجلس، با محور قرار دادن آيه شريفه 70 از سوره مبارکه احزاب، تصريح کرد: به استناد اين آيه شريفه که مي فرمايد « يا ايهاالذين آمنوا اتقوا الله و قولوا قولاً سديدا – اي کساني که ايمان آورده ايد، از خدا پروا داريد و سخني استوار گوييد »، بر يک نماينده مسلمان شايسته است که چنين باشد و در موضع‏‌گيري‌ها و اظهارنظرهاي خود، از هيچ منصب و مقامي هراس نداشته باشد؛ بنابراين کساني که نفس ضعيف دارند و در حوادث مرعوب قدرتمندان و استعمارگران مي‏شوند، شايسته نمايندگي مردم نيستند.

راغبي در بخش پاياني سخنان خود با برشمردن عفو و اغماض، اجتناب از کينه‏ورزي، فصاحت و بلاغت کم‏نظير، تيزبيني و دور انديشي، مناعت‏ طبع و عزت نفس، صبر و استقامت، ظلم ستيزي و ظالم گريزي، اخلاص و تواضع، نظم و انضباط، قانونمداري، بي اعتنائي به فرهنگ مزورانه استعمارگران و بيگانگان، عشق به مناجات و عبادت و عرفان، رسيدگي به محرومان و مستمندان، سعه صدر و حسن تدبير، به عنوان برخي ديگر از صفات برجسته نمايندگان ملت در مجلس، ابراز اميدواري کرد اين دوره به جهت اينکه نخستين انتخابات پس از فتنه 88 به شمار مي‌آيد و حساسيت خاص خود را دارد، مانند ساير انتخابات نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران در نهايت صحت، سلامت و استقبال مردم شريف ايران اسلامي برگزار شود.